Agricultura

În judetul Sibiu, exista 322.110,58 ha suprafata totala a exploatatiilor agricole, din care 242.912,72 ha reprezinta suprafata agricola utilizata, conform datelor provizorii ale Recensamântului general agricol din 2010. Cultura de porumb ocupa cea mai mare suprafata, de 23.985 ha, iar la polul opus se afla cea de floarea-soarelui, 353 ha. Sibiul este un judet cu traditie în cresterea animalelor. Cel mai bine sta la capitolul cresterea ovinelor, cu 550.905 capete, dupa care urmeaza productia de porcine, cu 98.932 de capete, în 2009.
În 2011, Directia pentru Agricultura Sibiu a lansat oficial Registrul Agricol Integrat la nivelul judetului Sibiu, proiect unic la nivel national, organizat ca o baza de date online la care contribuie cu informatii si au acces primariile, Directia Agricola, Camera Agricola, APIA, OJPDRDP, Prefectura, Consiliul Judetean si Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Sibiu. În mai 2011, Directia pentru Agricultura Sibiu a initiat înfiintarea Asociatiei Judetene a Producatorilor de Produse Traditionale „Marginimea Sibiului” si organizarea, în colaborare cu Complexul National Muzeal ASTRA, a „Târgului de produse traditionale si ecologice”. În cursul acestui an, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a acordat atestate pentru 215 produse traditionale, din totalul de 429 existente în judetul Sibiu. Dintre acestea, 142 sunt produse din lapte, 124 sunt produse traditionale din carne, 135 sunt produse de panificatie, 13 sunt feluri de zacusca, doua sunt soiuri de miere, 4 sunt feluri de prajituri sasesti, iar 9 sunt bauturi alcoolice. În 2011, Grupul de Actiune Local „Microregiunea Hârtibaciu” a fost selectat de Ministerul Agriculturii sa atraga pentru aceasta zona finantari din fonduri de dezvoltare rurala (LEADER). Printre obiectivele acestei asociatii se regaseste si declararea zonei Hârtibaciului ca „Zona fara organisme modificate genetic”.
La capitolul ferme ecologice, Sibiul detine locul I în tara, cu peste 20 de ferme de ovine/miei si peste 1.000 ha de pasune certificate ecologic. Cea mai mare ferma ecologica de oi mame/miei din judet se afla la Fofeldea.  În premiera, în 2011, a avut loc la Saliste prima licitatie de berbeci din România, OvinExpo, ce se doreste a fi cea mai mare manifestare nationala dedicata crescatorilor de ovine. Sibiul are 5 companii care se ocupa cu producerea preparatelor pentru hrana animalelor de ferma, 62 de macelarii si carmangerii si un punct de colectare a vânatului salbatic administrat de Romsilva. De asemenea, în judet exista 123 de centre de prelucrare a laptelui, 7 exploatatii apicole autorizate, doua magazine specializate în vânzarea de peste si 5 în cea de oua. În total, judetul Sibiu are 1.247 de magazine autorizate, 30 de supermarketuri, 8 hipermarketuri, 83 de laboratoare de cofetarie si patiserie si 25 de depozite alimentare.
În ceea ce priveste padurile, în judetul Sibiu, Directia Silvica administreaza 112.926 ha de fond forestier, 61.659 ha proprietate publica a statului, 41.347 ha proprietate publica a localitatilor, 8.705 ha proprietate privata a persoanelor juridice si 1.215 ha fond forestier, proprietate privata a persoanelor fizice. Întregul fond forestier este împartit în 8 ocoale silvice: Agnita, Arpas, Avrig, Miercurea Sibiului, Dumbraveni, Medias, Sibiu, Valea Cibinului-Saliste. De asemenea, Directia Silvica gospodareste 15 din cele 25 de fonduri de pescuit în râuri de munte si 11 din cele 12 fonduri de pescuit în lacuri.Celelalte sunt închiriate Agentiei Judetene a Vânatorilor si Pescarilor Sportivi din Sibiu. Directia se ocupa si de producerea pastravului de consum din doua ferme piscicole: Pastravaria Laita si Pastravaria Valea Pinului si comercializarea printr-un magazin propriu, situat în cartierul Strand, pe Strada Cârlova, nr. 2. În mediul privat, exploatarea lemnului este reprezentata de companii ca S.C. Mico Legnami S.R.L. din Miercurea Sibiului si S.C. Deko Rame S.R.L. din Sibiu.
În domeniul dezvoltarii si consultantei în agricultura, în Sibiu functioneaza institutii precum: Directia Judeteana pentru Agricultura Sibiu, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Sibiu, Camera Agricola Sibiu, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu, Oficiul pentru Ameliorare si Reproductie în Zootehnie, Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor Sibiu. Initiativa privata este reprezentata fie de asociatii precum cea judeteana a crescatorilor de ovine si caprine „Marginimea” Sibiu, cu sediul în Sura Mare sau Asociatia crescatorilor de ovine si caprine „Marginimea” Rasinari, fie de companii private care ofera consultanta în agricultura, cum ar fi Rumänische Landwirtschafts-GesSchuster sau Vilhelm Întreprindere Individuala. Cei care cred ca viitorul se afla în agricultura au posibilitatea sa se specializeze la Facultatea de Stiinte Agricole, Industrie Alimentara si Protectia Mediului din cadrul Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu.
Din 2002, Universitatea ofera specializarile de licenta în Ingineria produselor alimentare; Inginerie si management în alimentatie publica si agroturism; Controlul si expertizarea alimentelor; Biotehnologii pentru industria alimentara; Montanologie; Horticultura; Inginerie si Protectia mediului în agricultura. La nivel preuniversitar, Sibiul are o scoala cu traditie în domeniu. Înfiintat în 1947, ca scoala agricola, actualul Colegiu Agricol „D. P. Barcianu” ofera elevilor posibilitatea de specializare ca tehnician veterinar, tehnician agromontan, tehnician în agroturism si agricultura, dar si ca tehnician în achizitii si contractari.